Hoeveel suiker zit erin?

Op de verpakking van voeding zit een etiket. Daarop staat wat er in zit. Best belangrijk, want dat ga jij zodadelijk opeten. Wat bijna niemand weet is dat voedsel-fabrieken meestal suiker in hun producten stoppen. Omdat ze weten dat mensen daar een beetje verslaafd aan zijn. Heel ongezond, maar fabrikanten doen het toch. En nu heeft de wet bedacht, dat de makers van pindakaas, soep, jam, koekjes, ongeveer álles wat eetbaar is... verplicht zijn om precies op het etiket te zetten wat er in zit.

voedingsindustrie-engelsendebeer4-e1485254441676.jpg

Daar zijn de makers niet altijd blij mee, want dan kan iedereen zien hoe ongezond het soms is. Daarom maken ze het voor ons vaak moeilijk, om te snappen wat er staat. En het is zó klein geschreven, dat je oma het zonder bril niet lezen kan. Toch willen we beslist weten wat erin zit. Het is zelfs een spel... om erachter te komen wat je gaat eten. Daarom bekijken we hier eens een voorbeeld van zo'n etiket van dichtbij. Een potje stroop uit Luik. Dan lees je dit stukje in het Nederlands:

IMG_0215.PNG

Het eerste moeilijke woord dat we lezen is "Ingrediënten". Dat betekent: 'de dingen die er in zitten.' En wat er het meest in zit, wordt altijd het eerst genoemd. Dat is dus het ingekookte sap van fruit (appels, peren en abrikozen). Maar daarna hebben ze er ook nog gewone suiker bij gedaan. Een derde deel van deze stroop bestaat dus uit extra toegevoedge suiker. En als je die optelt bij de suiker uit het fruit, dan bestaat bijna twee-derde deel van dit potje uit suiker. Terwijl op het etiket alleen maar fruit of boomgaarden staan afgebeeld. We dénken dus dat we fruit gaan eten, maar eten vooral suiker.

Schermafbeelding 2017-07-27 om 08.52.43.png

Op verse groente en fruit zit juist weer géén etiket. Nee, ook geen stempel zoals op het plaatje. Wat er precies in groente en fruit zit, dat moet je zelf maar opzoeken op internet. Maar er zit in elk geval veel meer gezonde stoffen in, dan de meeste voeding uit de industrie. 

Zullen we nog één etiketje bekijken? Het is toch een soort spelletje "wie is er slimmer? De fabrikant of wij?"

FullSizeRender.jpg

Dit staat op de achterkant van een potje jam. En het begint altijd na het woordje "Ingrediënten". Daar staat deze keer meteen het woord "suiker" dus dan weten we dat er vooral suiker in dit potje zit. En daarna lezen we "sinaasappels". En weer daarna komen een hele serie bestanddelen waarvan maar weinig mensen weten wat het is: Voedingszuur, zuurteregelaar, geleermiddel en kleurstof.

Wat verderop schrijft de fabrikant precies de hoeveelheid suiker: 66 gram per 100 gram. Dat is dus nog ietsje méér dan in de Luikse stroop. Daar stond 61 gram per 100 gram. Als je jam op je brood smeert, zou ik het niet te dik doen... en één zo'n boterhammetje is dan wel genoeg. Doen we die andere snee met banaan. Daar zit maar 12 gram suiker per 100 gram in. Zo leer je slim te eten.