De meeste mensen weten niet wat geraffineerd voedsel is. Toch is het niet zo moeilijk. Geraffineerd voedsel is bewerkt. Hoezo bewerkt? Nou, soms is dat "tot pulp gemalen". Of "opgelost in vloeistof" of "gekookt en gezeefd".  Bewerken kan vanalles zijn, maar meestal is het niet zo goed voor jou als eter. Want eigenlijk wil jouw lichaam het liefst zélf het voedsel bewerken. Dat kan jouw lichaam juist heel erg goed.

Malen doen we met onze tanden. En als ons voedsel dan tot pulp is gemalen, proeven we heel goed hoe het smaakt. En dan slikken we het voedsel door. In de maag wordt het weer opgelost in maagsappen en zo gaat je hele lichaam lang verder met bewerken van je voedsel. Er komen stofjes bij en er wordt er ook weer water en voedingstoffen uitgehaald. En je darmen kneden alles wat overblijft tot ontlasting. Jawel, poep.

Schermafbeelding 2019-12-24 om 10.03.40.png

Maar dit... zijn dadels. Als je daarvan houdt, kun je er zo'n vijf of zes van nemen. En dan heb je er beslist genoeg van gehad. Op die manier zijn dadels best gezond, en toch ook een beetje zoet. Je lichaam heeft er veel werk mee, met kauwen en doorslikken, maar dat is juist prima. Daar is ons lichaam voor gemaakt.

Als je diezelfde stapel dadels in de blender stopt en maalt tot pulp... en die pulp weer gebruikt om bijvoorbeeld cake mee te bakken, dan kun je veel meer dadels op. Want je eet graag twee stukken cake, waarin wel 12 gemalen dadels zitten. Ons lichaam zegt gewoon: "heerlijk, kom maar op met die cake". En intussen hebben we niet door dat we veel meer dadels eten, dan we ooit zouden doen zonder blender.